Kevät Turkissa- viikko 7- vaellus finaali

Seitsemäs Turkin viikko toi kesän tullessaan.

Asteet nousivat Alanyassa lähes kolmeenkymmeneen. 

Lämpimään viikkoon kerkesi kuulumaan niin talviturkin heittoa välimereen, kuin vaellusta vuorillakin, töitä ja opiskelua unohtamatta (of course..)

Näistä vaelluksista haluaisinkin tässä postauksessa puhua vähän enemmän.

Turkki ei aiemmin ollut mulle tuttu vaellusmaana. Mä olen vaeltanut Kreikassa ja Kanarian saarilla, mutta en koskaan Turkissa. En ollut jotenkin ajatellut Taurus -vuoria vaelluskohteena. Virhe. Huikeampia vaellusmetsiä ja maastoja ei ole tullut aikaisemmin vastaan missään. Ei siellä Gran Canarialla, eikä Kreikassa.

Vaeltaminen Turkissa

Vaellusreissu Turkissa kannattaa ajoittaa ehdottomasti kevääseen tai syksyyn. Keskikesällä on auttamatta liian kuuma. Vuorilla on toki aina vähän viileämpää kuin rannalla, mutta kyllä sielläkin keskikesällä vaeltaessa melkoiseen hikeen varmasti pääsee.

Vaeltamaan Alanyasta?

Alanya on siitä hyvä vaellusloman majailukohde, että täältä tehdään paljon ohjattuja vaellusretkiä (ei tarvitse itse pähkäillä miten pääsee vuorille ja reittipysäkeiltä seuraaville). Alanya on myös näppärä vaellusloman etappi siitä syystä, että täältä on kohtalaisen lyhyt matka Taurus -vuorten vaellusreiteille.

Mä kerkesin kahdeksan viikon aikana tekemään kolme vaellusta Alanyasta lähtien ja yhden miniköpöttelyn Kappadokiassa. Jokaisella reitillä vastaan on tullut aivan huikeita maisemia, pieniä värikkäitä paikalliskyliä, vesiputouksia, kirkkaan turkooseja vuoristopuroja. Vaellusporukoissa on myös paljon paikallisia, eli näillä reissuilla tunnelma on taatusti turkkilainen, busseissa laulu raikaa ja todennäköisesti myös evästauolla luritellaan jos jonkinlaista sävelmää.

Vaelluspolkuja Taurus -vuorilla on monenlaisia. Olen näillä reissuilla päässyt liukastalemaan vanhoilla roomalaisteillä, jossa katse pitää pitää tiukasti omissa tassuissa, sillä kiviä on paljon, mutta suurimmalti osin olen päässyt tallustamaan havujen peittämiä metsäteitä, auringonsäteiden kurkistellessa puidenoksien lävitse.

Vaellusreissuun Alanyasta pääsee helposti, ostamalla reissun omalta matkanjärjestältä tai sitten suoraan vastuulliselta retkenjärjestäjältä.

Reissuja järjestää Famtours- retkioperaattori ja heidät löytää esim. Facebookista helposti. Suomalaisista matkanjärjestäjistä myös Aurinkomatkat ainakin myy näitä reissuja, joissa minäkin olen ollut mukana. Suomenkielistä opasta ei matkassa ole, mutta ainakin näin loppukeväästä paljon muita suomalaisia patikoilta löytyi. Eikä siinä kyllä kummoista kielitaitoa tarvita, että osaa kulkea ryhmän perässä ja istua alas syömään eväitä, silloin kun muutkin eväiden kimppuun käyvät.

Ihan huiketa vaelluselämyksiä.

Palatakseni kuitenkin vielä viikon aiheeseen, eli siihen seitsemänteen ja tokavikaan viikkoon Turkissa.

Viikko oli hyvä. Pääsin rantsuun, uimaan ja vaeltamaan. Nautiskelin auringossa kylmää roseviiniä ja chiliranuja. Käväisin saunassa! Kyllä suomalaisessa saunassa. Sellaisenkin saa turkkilaiseen asuntoon. Stressasin koulutehtäviä ja kotiinpaluuta. Ostin uuden matkalaukun ja maksoin ekstrakilot etukäteen Finnairille. Löysin lankakauppaan ja kudoin jättineulevilttejä kämmenet hiessä. Kaiken kaikkiaan antoisa viikko jälleen kerran.

Tätä kirjoittaessa mennään jo kahdeksannen viikon toiseksi viimeisessä päivässä, eli kasiviikon kuulumiset naputtelenkin sitten jo Suomen päästä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *