Multipotentiaali työmarkkinoilla

Mun ansioluettelo on semmoinen, mitä moni kutsuisi sillisalaatiksi.

Olen käytännössä ollut lähes koko työurani samalla alalla. Vuonna 2003 valmistuin yo-pohjaiseksi matkailupalveluiden tuottajaksi ja siitä eteenpäin matkailuala on vahvasti ollut se mun juttu.

Mun CV:tä lukiessa voi mielikuva olla kuitenkin vähän erilainen.

Sillisalaatti CV

Olen käytännössä työskennellyt työurani aikana lähinnä kolmessa suomalaisessa matkailualan yrityksessä.

En ole kuitenkaan tehnyt näitä työsuhteita hirvittävän suoraviivaisesti.

Olen työskennellyt vuoden-pari aspatehtävissä yleisöakvaariossa, siirtynyt siitä matkaoppaaksi Suomen suurimmalle matkanjärjestäjälle, viettänyt pari vuotta tehden oppaan ja kohdepäällikön tehtäviä, palannut Suomeen, tehnyt vuoden myyntineuvottelijan tehtäviä isossa hotelliketjussa, palannut jälleen opastehtäviin jolloin vierähti jälleen pari vuotta maailmalla, tullut takaisin suomeen ja tehnyt vuoden verran jälleen myyntineuvottelijan hommia ja sitten palannut takaisin yleisöakvaarioon, tällä kertaa HR-ja talousassarin hommiin. Muutama vuosi toimistotöitä ja vielä kerran pyrähdys maailmalle sekä parin vuoden opastelut, jälleen sillä Suomen suurimmalla.

Kolme firmaa, mutta mikä sillisalaatti. Olen yrittänyt löytää  järkevän tavan niputtaa nämä ansioluetteloon sopiviksi ja näppäriksi pakettiratkaisuiksi, mutta asiaa ei auta, että välissä olen halunnut myös kehittää osaamistani ja opiskellut työnohessa mm. monimediatoimittamista ja merkonomin tutkinnon.

Kolme vuotta sitten palattuani viimeisintä kertaa Suomeen, lisäsin CV-salaattiini  useamman määräaikaisen lyhyen työsuhteen mitä vaihtelemimmilla aloilla ja parhaillaan kuorrutan CV-kakkua matkailualan restonomi opinnoilla. Opintojen myötä työkokemuslistaan on tullut myös harjoittelujaksoja markkinointitehtävistä.

Olen kipuillut sekametelisoppa CV:ni kanssa pidemmän aikaa. Entisenä HR-tyyppinä arvostin työnhakijoilta itsekin aina mahdollisimman selkeää CV:tä, josta selkeni helposti mitä on tehty ja milloin. Ahdistusta on aiheuttanut myös se, että millaisia mielikuvia mun vaihtelevat työtehtävät, kiinnostuksen kohteet ja vain noin kahden vuoden mittaiset työpätkät, aiheuttaa potentiaalisissa työnantajissa.

Nyt olen kuitenkin löytänyt helpotuksen angstille. Minunlaiselleni kaiken kokeilijalle on löytynyt termi. Multipotentiaali!

(Helsingin Sanomat kirjoitti multipotentiaaleista helmikuussa. Kyseisen artikkelin voi lukea täältä.)

Minäkö Multipotentiaali?

Multipotentiaalilla tarkoitetaan henkilöä, joka on kiinnostunut monista eri asioista ja mahdollisesti myös erilaisista uramahdollisuuksista. Multipotentiaalin on vaikea valita vain yhtä kiinnostuksen kohdetta. Multipotentiaalilla on usein monta eri projektia tulilla ja seuraavat jo suunnitteilla.

Eniten muhun kolahti multipotentiaalin määrityksessä kuitenkin se, että kaikkien ei tarvitse olla vain yhden alan spesialisteja. Multipotentiaalilla voi olla taitoja usealta eri alalta ja näitä yhdistelemällä ja hyödyntämällä työelämässä, multipotentiaalista saa erittäin hyvän ja monipuolisen työntekijän.

Mulla on alusta asti ollut semmoinen tunne, että mä haluaisin työurani aikana toteuttaa itseäni mahdollisimman monissa, erilaisissa matkailualan työtehtävissä. Innostus kirjoittamiseen on ohjannut linjaa koko ajan vähän luovempaan suuntaan ja sitä myöten opiskelin välissä kirjoittamista ja kuvaamista, tarve kertoa tarinoita vei mut matkaoppaaksi, matkaoppaus ja sen kohde-elämän henkilöstö ja talouskuviot veivät mut tekemään vähän loogisempaa duunia ja opiskelemaan merkonomiksi, sosiaalisuus on vienyt mua aspahommiin ja semi introverttius taas toimistotöihin.

Kaikesta olen oppinut hirvittävän paljon ja nyt viimeistelen oppimaani kerryttämällä taitoja markkinoinnin parissa. Sen sijaan, että olisin painanut putkikatseena eteenpäin vain yhdellä matkailualan osa-alueella, olen jatkuvasti oppinut uutta ja kehittänyt osaamistani.

Tulevana syksynä valmistun aikuisopiskelijana  restonomiksi, painotuksena matkailumarkkinointi ja myynnin digitalisointi. Valmistuttuani uskallan nyt tämän itselleni uuden ja vasta avautuneen termin avulla markkinoida itseni työmarkkinoille matkailualan multipotentiaalina, henkilönä, jolla on ymmärrystä ja osaamista yrityksen eri toiminnoissa aspasta-esimiestyöhön ja markkinoinnista-hr-ja talouskuvioihin.

Olen aina itse tiennyt, että en ole päämäärätiedoton haahuilija, mutta onpa hyvä että voin sanoittaa haluni oppia uutta ja kokeilla erilaisia asioita yhdellä yksinkertaisella kaiken kattavalla sanalla.

Multipotentiaali.

(Kuvat Pixabaysta)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *